Guide til at stoppe med at ryge

0
1406
ryger

Undersøgelser har vist, at mere en halvdelen af de danskere, der ryger, godt kunne tænke sig at stoppe. Der er meget delte meninger om det at ryge, men uafhængigt af hvilken tilgang man har til rygning, er det svært at løbe fra, at der er tale om en vane, der kan have store og meget negative sundhedsmæssige konsekvenser. Hertil kommer det faktum, at rygning tilmed er en økonomisk omkostningsfuld vane. Sidst men ikke mindst er rygning meget skadeligt for miljøet og planeten. Overvejer du at stoppe, er der således rigeligt med gode argumenter for at komme i gang med dit rygestop allerede i dag.

Hvorfor er det så svært at stoppe?

Når man som ikke-ryger hører, at størstedelen af danske rygere faktisk ønsker sig at stoppe, kan det være svært at forstå, hvorfor i alverden de så ikke bare gør det. Men rygning er stærkt vanedannende, og det kan være meget svært at stoppe. Ønsker du dig at stoppe med at ryge, men vil det bare ikke lykkes for dig, er du derfor ikke alene. Første skridt i et succesfuldt rygestop kan være at forstå, hvorfor det er så svært at lade, som det er.

Svaret på spørgsmålet om, hvorfor det egentlig er så svært at stoppe med at ryge, er et komplekst et af slagsen. Der er nemlig flere forskellige faktorer, der spiller ind, når man som ryger igen og igen lige tager en smøg mere, inden rygestoppet bliver taget helt alvorligt. Dels indeholder cigaretter nikotin, som i sig selv er vanedannende. Man behøver ikke at have røget længe for at blive afhængig af den nikotin, man får fra cigaretter. Derfor findes der også mange produkter på markedet, der søger at afhjælpe den nikotintrang, man kan føle, når man stopper med at ryge.

Social afhængighed

Men den afhængighed rygning skaber, hænger sammen med mere end blot nikotin. Rygning giver nemlig også anledning til en særlig type af socialt samvær, som mange rygere beskriver som værende noget af det bedste og vigtigste ved at ryge. Argumentet lyder ofte, at man ikke vil have samme anledning til at komme hinanden ved, når man ikke ryger, som når man ryger sammen. Man lærer simpelthen at forbinde en specifik form for social kultur med det at ryge – måske delvist fordi man selv er med til at skabe forudsætningerne for denne overbevisning, men unægtelig også fordi, der faktisk er en kultur omkring rygning, der giver anledning til en særlig grad af socialt samvær med andre rygere. Denne kultur kan man formentlig først komme til livs, når rygning bliver mindre socialt acceptabelt og en vane, som hører mindretallet til.

Til sidst hører der en masse mere konkret ubehag med det at stoppe med at ryge. Mange tidligere rygere nævner blandt andet koncentrationsbesvær, humørsvingninger, uro og lignende som følelser, der hører med til at stoppe med at ryge.

Ubehaget varer ikke evigt

Med alle de negative og ubehagelige konsekvenser, der synes at følge med et rygestop, bliver det utvivlsomt nemmere for selv en ikke-ryger at forstå, hvorfor det kan være så svært at stoppe, når man først er i gang. Men der er det vigtigt at huske på, at de positive konsekvenser af at stoppe på længere sigt vil være betydeligt større og klart overskygge det ubehag, man kan føle nu og her. Herudover er det vigtigt at huske på, at ubehaget ikke varer evigt. For nogle vil der være tale om en tilvænningsperiode, der er længere end for andre. Længden af tilvænningsperioden afhænger blandt andet af, hvor længe man har røget og andre individuelle faktorer. Men ikke desto mindre er der tale om en tilvænningsperiode, som før eller siden aftager. Når du ryger, forgifter du i virkeligheden din krop, og når du stopper, skal kroppen vænne sig til ikke længere at blive forgiftet på daglig basis.

Nedtrapning eller kold tyrker

Der er simpelt sagt to måder at stoppe med at ryge på. Mens nogle foretrækker at trappe gradvist ned, så man over tid ryger fortsat mindre og til sidst kan lægge cigaretterne helt på hylden, foretrækker andre en såkaldt ”kold tyrker,” hvor man stopper med at ryge fra den ene dag til den anden.

Der er delte meninger om, hvilken metode der er bedst, og i vis udstrækning vil det være op til individuelle faktorer, hvilken metode, der er den rigtige for lige netop dig. Læs eksempelvis op på de forskellige fordele og ulemper, der er forbundet med de to metoder og gør dig klart, hvilken en af dem, der passer dig bedst.

Løsninger på nikotintrangen

Som nævnt er en af de sværeste ting ved at stoppe med at ryge at komme af med den nikotin-afhængighed, der følger med rygning. Cigaretter indeholder nikotin, som er stærkt vanedannende, og når man stopper med at ryge, vil man opleve de samme symptomer, som andre afhængige mærker, når de må undvære det stof, de er afhængige af. Derfor kan det være værd at prøve nogle af de løsninger på nikotintrangen, der findes på markedet. For nogle virker de bedre end for andre, men kan de potentielt hjælpe dig til et rygestop, er det forsøget værd.

Prøv en e-cigaret

Nogle vælger at gå over til e-cigaretter, når de skal stoppe med at ryge. Da e-cigaretter endnu ikke har været på markedet så længe, er det svært at sige, hvilke effekter de har. Men studier har vist, at de umiddelbart er sundere end almindelige cigaretter. Har du svært ved at stoppe med at ryge, kan du derfor prøve at skifte cigaretterne ud med en e-cigaret. Læs mere her.

Tidligere artikel5 apps til kvinder
Næste artikelTinder-livet for singlekvinden