Sådan får jeg den bedste nattesøvn

0
2261
Søvn

Nattesøvn er noget, der spiller en rolle for os alle. Selvom søvnen måske kan føles som en bagatel for mange af os, fordi vi ikke er bevidste og ikke er opmærksomme på, hvor meget tid der egentlig går, så udgør søvnen jo en tredjedel af vores dag.

Det er under søvnen, at kroppen lader op og får fornyet energi. Det er også her, at du kan koble af fra hverdag og give dig hen til drømmene.

Derfor skal du sove godt

Nogle mennesker tænker ikke særlig meget over deres søvn, imens andre tænker rigtig meget over den. Det er typisk de personer, som ikke sover særlig godt – og er du en af disse, så har du et problem. En regelmæssig og ordentlig nattesøvn er nemlig enormt vigtig.

Kroppen har ikke godt af hele tiden at vågne, kun sove korte perioder ad gangen eller hele tiden at vende og dreje sig. Det kræver masser af mental energi hele tiden at vågne op og prøve at finde sig til rette, og så får kroppen ikke den ro, som den har behov for.

Hvorfor sover jeg dårligt?

Der kan være rigtig mange forskellige grunde til, at du sover dårligt. Nogle af dem er psykiske, nogle er fysiske og andre skyldes faktorer, som kommer udefra. Derfor er det første, du bør gøre, at finde ud af, hvorfor du ikke kan sove eller vågner meget.

En af måderne at komme tættere ind på problemerne på er ved at tage en søvntest. En søvntest er med til at pejle dig ind på, hvad det er i din hverdag, der påvirker dit søvnmønster negativt.

Bekymringer giver dårlig nattesøvn

En rigtig stor synder hos mange i forhold til netop søvnmangel er bekymringer, stress og mørke tanker. Alle de ting, som vi bærer rundt på i løbet af dagen, fortsætter med at rumstere i vores hoved, når vi lægger os ned for at sove. Og det kan betyde, at hjernen og kroppen kører så meget på højtryk, at man ikke kan falde i søvn.

Er det her, problemet ligger, så er du nødt til at tackle det. Find ud af, hvad det er der bekymrer eller stresser dig – og find så ud af, hvordan du eliminerer disse problemer, så du kan sove igen.

Er du tilstrækkelig smertedækket?

Hvis det ikke er psyken, som trykker, så kan det være, at det er nogle fysiske gener, som holder dig vågen. Smerter af forskellig art er noget, som mange døjer med. Ligger du og har ondt i ryggen, hofter, hovedet eller noget helt fjerde, kan det være svært at sove.

Her er det en god idé at snakke med din læge. Måske kan der gøres noget konkret ved problemet, så du ikke længere skal døje med det. Eller måske kan du få nogle smertestillende piller, der kan gøre det nemmere for dig at sove uden at vågne på grund af smerterne.

En god seng er vigtig

Måske er det slet ikke dig, der er problemet. Måske er problemet, at du sover i en seng, som er helt forkert til dig. Den forkerte seng kan have en række konsekvenser, men typisk kan du få ondt i ryggen og nakken. Det er nemlig sådan, at ikke alle senge er ens.

Her er det særligt topmadrassen, som gør en væsentlig forskel. En topmadras kan være blød eller hård, og den kan også være designet på forskellige måder. En god idé er at gå til en sengeekspert for at få tjekket, hvilken madras, der er bedst til dig.

Få råd til en ordentlig seng

Fordi madrassen spiller så stor en rolle i forhold til det at sove godt og sundt, så kan det virkelig godt betale sig at investere nogle penge i en ordentlig seng og en ordentlig topmadras. Men det kan godt være problematisk for nogen, fordi de ikke har pengene til det.

Døjer du med søvnproblemer på grund af en dårlig seng, så kan du overveje at tage et forbrugslån uden sikkerhed. Denne type af lån kan du finde online hos de mange låneudbydere. Fordelen ved dem er, at du kan låne til lige det, du skal bruge, og at du ikke behøver nogen godkendelse gennem din bank for at gøre det.

Hold fast i et godt søvnmønster

Dine vaner kan også være med til at påvirke din søvn både negativt og positivt. Skal du sove rigtig godt, så skal du gå tidligt i seng og sove mellem 7 og 9 timer i streg. Kommer du ind i en vane med at sove meget mindre eller tage mange små, korte lure, så bliver din krop forvirret.

Vi mennesker kan godt lide faste rutiner, fordi det giver vores krop ro og stabilitet. Når kroppen ikke ved, hvornår den normalt skal sove, så er det sværere for den at falde i søvn.

Tidligere artikelBirkenstock-sandaler var den helt store mode sidste sommer – og det bliver den igen i 2019
Næste artikelSådan bliver sommerens mode i 2019